Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 70 minut

Dynia faszerowana chilli con carne z Bruschettą OLE!

Składniki:

  • dynia
  • 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego lub wołowego)
  • 1 puszka fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana pietruszka
  • Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • mozzarella lub ser typu gruyer
  • duża szczypta przypraw: pieprzu cayenne, słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, oregano

Dynię wydrążamy. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
Dodajemy mięso i smażymy aż do momentu kiedy przestanie być różowe. Dodajemy pomidory, posiekany czosnek oraz przyprawy.
Paprykę  kroimy w kostkę. Paprykę dodajemy do reszty wraz z posiekaną wydrążoną wcześniej dynią. Gotujemy całość na średniej mocy.
Dodajemy fasolę i smażymy ok. pół godziny. Studzimy i przekładamy do wydrążonej dyni. Na wierzch rozkładamy ser. Pieczemy ok. 50 min. w 180 oC.
Po wyjęciu  z piekarnika nakładamy po 2 łyżeczki Bruschetty OLE! na wierzch. Posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Danie możemy podawać z zimną śmietaną.