Tikka masala z kurczakiem i suszonymi pomidorami z żurawiną
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 1 ostra papryczka (można zastąpić szczyptą sproszkowanej papryki)
- 3 cm kawałek świeżego imbiru (obrany i drobno posiekany)
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki garam masala, łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka żółtego curry
- 400 g krojonych pomidorów w puszce
- 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
- pietruszka lub kolendra
- sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
- ½ słoika suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
- sól, pieprz
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżeczką garam masala, curry, startym ząbkiem czosnku, łyżką oliwy.
Dodajemy jogurt. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni. Siekamy cebulę i smażymy przez 2 minuty, dodajemy 2 ząbki czosnku, starty imbir, posiekaną papryczkę.
Dodajemy garam masala i kurkumę. Mieszamy. Mięso wyjmujemy z marynaty, odsączamy na papierze kuchennym i wkładamy na patelnię z cebulą i przyprawami.
Smażymy, aż mięso będzie ścięte i podsmażone. Dodajemy pomidory. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 min. Doprawiamy w miarę potrzeby.
Kiedy mięso będzie miękkie zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietankę, posiekane suszone pomidory z żurawiną oraz posiekaną pietruszkę.
Podajemy z ryżem lub chlebkiem.