Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 30 minut
Pstrąg zapiekany z kaparami z sosem śmietanowym i chipsami ziemniaczanymi
Składniki:
- 2 wypatroszone filety pstrąga
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/3 słoiczka kaparów w oleju z ziołami OLE!
- pieprz cytrynowy
- oliwa
- sól himalajska
- 4 ziemniaki
- cebula
- 1 łyżka masła
- śmietana
Filety dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Do środka filetów wkładamy po garści pietruszki, posiekany ząbek czosnku, 4 plasterki cytryny oraz łyżkę kaparów.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki, które smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Pstrągi pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
Pod koniec pieczenia na górę nakładamy upieczone ziemniaczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę.
Na koniec powoli dodajemy śmietanę wraz z kaparami. Odstawiamy z ognia.
Mieszamy, doprawiamy i podajemy do ryby i ziemniaczków.