Gnocchi ze szpinakiem, parmezanem i suszonymi pomidorami z pestkami dyni w oleju OLE!
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- ok. 130g mąki (+ do podsypania)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
- ½ słoiczka suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju OLE!
- parmezan (ilość wedle uznania)
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji
Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem do ziemniaków. Na drugi dzień lub po ostygnięciu, do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę.
Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Suszone pomidory OLE! kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dodajemy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1-1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia.
Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem.
Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.