Ilość porcji: 02
Czas przygotowania: 45 minut
Makaron z pesto pietruszkowym, pieczoną dynią i czosnkiem w oleju z ziołami OLE!
Składniki:
- ok.300 g dyni pokrojonej w kosteczkę
- tymianek
- 1 duży pęczek natki pietruszki (można dodać garść bazylii)
- 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
- ½ szklanki nerkowców
- ½ szklanki pestek z dyni
- ok. 60 ml dobrej jakości oliwy + 1łyżka oleju z czosnku
- czosnek z ziołami w oleju OLE!
- oliwa do polania dyni
- ulubiony makaron
- sól, pieprz
Dynię kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w 180 stopniach przez ok. 20-30min (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie miksujemy natkę, orzechy, pestki, czosnek i ser. Powoli dolewamy oliwy. Doprawiamy do smaku.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al dente) i łączymy go z pesto. Nakładamy dynię i czosnek. Wierzch posypujemy serem.