Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 45 minut

Zapiekanka makaronowa z burakami i kaparami

Składniki:

  • 200g makaronu
  • 3 ugotowane buraki
  • 70g fety
  • 30g startego sera żółtego lub parmezanu
  • 2 jajka
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/3 słoika kaparów w zalewie octowej OLE!
  • 200g śmietany

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule siekamy, pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy, aż wszystkie składniki się zarumienią.
Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski.
Na patelnię wylewamy olej i wrzucamy pokrojone kawałki mięsa. Mięso doprawiamy  rozmarynem, solą i pieprzem.
Dodajemy cebulkę z pieczarkami. Dokładnie mieszamy i smażymy ok. 10 min.
Na koniec dodajemy makaron i dokładnie łączymy. Odstawiamy na bok.  Buraki kroimy w kostkę.
W misce łączymy śmietanę z jajkami, startym serem i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron z cebulką i mięsem, kapary, buraki, pokruszoną fetę.
Całość zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy, aż do zarumienienia w 180oC przez ok. 20 min.