Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Wiosenna sałatka z kalarepą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Sos:

  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki do sosu mieszamy w malakserze / blenderze i odstawiamy do lodówki.
Sałatę rzymską myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Odsączamy. Kalarepę kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki prażymy na suchej patelni.
Sałatę z dodatkami układamy do głębokich półmisków, polewamy sosem i na wierzch obficie układamy suszone pomidory (Pastenę lub te w całości).