Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 70 minut

Tarta ze szpinakiem i Czosnkiem z ziołami w oleju OLE!

Ciasto (spód):

  • 200g mąki (może być orkiszowa, jaglana lub inna ulubiona),
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli

Nadzienie:

Ze składników na ciasto wyrabiamy kulę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy na placek i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Ugniatamy ręką i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy ok.15-20 min, aż brzegi będą lekko brązowe. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Szpinak dokładnie myjemy i odkładamy na sitko do wysuszenia. W tym czasie cebulkę podsmażamy na złoty kolor. Partiami dodajemy osuszone liście szpinaku i mieszamy. Doprawiamy do smaku. W oddzielnej misce śmietanę łączymy z jajkami i mieszamy za pomocą trzepaczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Szpinak przekładamy na ostudzony spód tarty, a na wierzch wylewamy masę jajeczną. Na sam wierzch układamy Czosnek z ziołami w oleju OLE!. Zapiekamy ok 20minut w 180°C.