Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 90 minut

Tarta pieczarkowo – śmietanowa

Składniki:

Spód:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

Łączymy składniki na spód i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1h.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy.
Taki spód nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i przekładamy do lodówki na min 1/2 h. W tym czasie kroimy cebulę w półplasterki i podsmażamy.
Śmietanę łączymy z jajkami, Pasteną, posiekanym czosnkiem i startym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Cebulę przekładamy na wyjęty z lodówki spód. Całość zalewamy masą. Pieczemy w 180oC przez ok. 45-50 min. Dekorujemy wedle uznania.