Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 45 minut

Tacos z wołowiną i cebulką marynowaną srebrną OLE!

Składniki:

  • 500g świeżo zmielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 placki tortilli lub gotowe kukurydziane placki do tacos
  • sałata (ilość wedle uznania)
  • 1 duża czerwona papryka
  • naturalny ketchup lub ulubiony sos pomidorowy
  • cebulka marynowana srebrna OLE! (ilość wedle uznania)
  • posiekana pietruszka lub kolendra
  • domowy sos jogurtowo-śmietanowy (śmietana + jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + świeże posiekane zioła + sok z połowy limonki + sól i pieprz)

Do podania ewentualnie:

  • limonka
  • guacamole
  • nachos

Składniki na sos jogurtowy łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki (możemy to zrobić kilka godzin wcześniej).
Mięso smażymy na oleju. Doprawiamy sosem Worcestershire . Smażymy ok. 10 min, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Paprykę kroimy w kostkę.

Tortille lekko nasączamy wodą (możemy zmoczyć ręce i położyć je na plackach z obu stron). Placki kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Na środku każdego rozgrzanego placka układamy sałatę, paprykę, mięso. Każdy placek polewamy sosami i posypujemy ziołami oraz cebulkami marynowanymi OLE!. Wyciskamy limonkę. Jemy od razu. Podajemy z nachosami i sosem (świetnie się sprawdzi tu guacamole – rozgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem, limonką oraz posiekanymi pomidorami ).