Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Sznycle z sosem pieczarkowo-tymiankowym ze złotą, marynowaną cebulką OLE!

Składniki:

  • 4 okazałe kotlety cielęce z łopatki lub szynki
  • 1 jajko
  • bułka tarta (może być bezglutenowa lub Panko-japoński rodzaj bardzo chrupiącej panierki)
  • opakowanie małych pieczarek (250g)
  • 2 szalotki
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków tymianku
  • złote marynowane cebulki OLE! – ilość wedle uznania
  • sól, pieprz

Szalotki siekamy i podsmażamy na oleju z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy wyczyszczone i posiekane pieczarki. Przyprawiamy solą i smażymy.
Kotlety rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Mięso maczamy w jajku i później obficie panierujemy w bułce tartej lub panko. Smażymy, aż do zarumienienia. Do pieczarek dodajemy śmietankę i listki tymianku. Zmniejszamy ogień, aż sos zgęstnieje.
Mięso podajemy wraz z gorącym sosem i złotymi, marynowanymi cebulkami OLE!.