Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 20 minut

Śledzie z Kaparami w zalewie octowej OLE! w sosie śmietanowo – koperkowym

Składniki:

  • opakowanie śledzi (ok 6-8 filetów)
  • 1/3 słoika Kaparów w zalewie octowej OLE!
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • po 2 łyżeczki chrzanu i majonezu
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • pieprz

Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin lub całą noc. Kroimy w paski wielkości według uznania.

Osobno w miseczce łączymy śmietanę, wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, chrzan, majonez, sok z cytryny i pieprz. Cebule kroimy w piórka.

Śledzie układamy na półmisku, dodajemy cebule, część Kaparów w zalewie octowej OLE!, polewamy sosem i posypujemy resztą Kaparów w zalewie octowej OLE!.