Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Sałatka z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i smażonym tofu

Składniki do sałatki:

Marynata do tofu:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru startego na drobnej tarce
  • olej

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
  • łyżka octu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Tofu kroimy w grube plastry. Zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na min. godzinę.
Łączymy składniki sosu do sałatki, po czym także odstawiamy.
Awokado obieramy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez chwilę starty imbir oraz czosnek. Dodajemy tofu i chwilę smażymy na złocisty kolor.
Na talerzu rozkładamy sałatę, suszone pomidory, awokado, cebule oraz tofu.
Całość polewamy sosem.