Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Sałatka z indykiem, serem pleśniowym oraz Suszonymi pomidorami z żurawiną w oleju z ziołami OLE! z miodowym sosem

Składniki:

  • duża pierś indyka lub kurczaka,
  • 1/3 słoika Suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami OLE!,
  • różne rodzaje sałat,
  • ½ sera pleśniowego,
  • ½ szklanki prażonych nasion słonecznika, dyni i posiekanych orzechów,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka (lub więcej) octu balsamicznego,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego posiekanego rozmarynu,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • sól, pieprz,
  • pomidorki koktajlowe.

Mięso kroimy w paski. Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i łączymy z jogurtem oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Robimy sos: oliwę łączymy z drugim posiekanym ząbkiem czosnku, miodem, octem, solą i pieprzem

W dużej misce lub na talerzach układamy sałatę. Nakładamy pokrojony ser, pomidorki, pokrojone Suszone pomidory OLE! oraz żurawinę z ich słoiczka.

Mięso obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron. Nakładamy na talerze z sałatą. Na koniec posypujemy prażonymi nasionami i polewamy miodowym sosem. Solimy, pieprzymy.