Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 120 minut

Sałatka z batatów, pomarańczy, fety i cebulki

Składniki:
<

  • rukola
  • 1 pomarańcz (najlepiej sycylijska, czerwona)
  • 3 bataty
  • kawałek fety ( ilość wedle uznania)
  • 5 marchewek
  • 1 łyżka igiełek rozmarynu
  • cebulka srebrna OLE!
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • orzeszki nerkowca
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka miodu

Bataty wraz z marchewką myjemy, obieramy i kroimy. Obficie polewamy oliwą i posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40min (najlepiej z termoobiegiem). Do naczynia wlewamy 1/3 szklanki oliwy. Dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód. Odstawiamy do przegryzienia smaków. W naczyniu układamy rukolę, pieczone warzywa, fetę, plasterki pomarańczy i cebulkę. Posypujemy orzechami nerkowca. Możemy podawać na ciepło, jako datek do mięs lub jako posiłek do lunch boxa.