Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Sałatka Cezar z sosem z anchois oraz kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (lub  ok 400g polędwiczek z kurczaka)
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • pomidorki cherry
  • bagietka + ząbek czosnku
  • kapary z pieprzem marynowanym OLE!
  • sól, pieprz

    Marynata do mięsa:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz

    Sos:

  • 6 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na sos (oprócz oliwy) łączymy ze sobą w malakserze, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy.
Kurczaka kroimy na mniejsze części (małych polędwiczek już nie musimy), łączymy z marynatą i odstawiamy do lodówki.
Na talerzu rozkładamy umytą sałatę, pomidorki lub inne ulubione warzywa.
Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej z obu stron. Bagietkę kroimy w grubsze kromki – każdą nacieramy rozkrojonym ząbkiem czosnku i kładziemy na patelnię grillową obok mięsa.
Sos wyjmujemy z lodówki i powoli dolewamy oliwę, miksujemy. Na sałatę nakładamy mięso, dodajemy kapary i polewamy wszystko sosem.