Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 25 minut

Quesadilla ze smażonymi warzywami

Składniki:

  • 4 płaty tortilli
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • 1 duża cukinia
  • dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło ziołowe: 5 łyżek masła + 2 łyżki posiekanego świeżego koperku oraz czosnku + sól
  • zioła do podsypania warzyw: oregano, zioła prowansalskie
  • Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
  • szczypta pieprzu cayenne
  • śmietana
  • 20 g sera parmezan

Warzywa (papryki, cukinię) kroimy w większą kostkę. Na patelni podgrzewamy olej z oliwą. Dodajemy pokrojone warzywa oraz posiekany czosnek. Smażymy, aż skórka na warzywach stanie się podpieczona, a warzywa miękkie. Dodajemy zioła i doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne.

Dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!. Mieszamy. Płaty tortilli smarujemy masłem ziołowym. Na jeden płat nakładamy podsmażone warzywa z suszonymi pomidorami OLE!. Dodajemy pokrojone kawałki dojrzałego awokado. Posypujemy parmezanem. Przykrywamy drugim plackiem. Smażymy na suchej patelni (może być grillowa, lecz nie musi) na „chrupiąco”. Podajemy ze śmietaną.