Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Prosta sałatka z halloumi i Czosnkiem chilli w oleju OLE!

Składniki:

  • mix sałat oraz duża garść rukoli
  • garść nerkowców (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
  • pomidorki cherry
  • 2 ugotowane buraki
  • 1/3 słoiczka Czosnku chilli w oleju OLE!
  • 1 kostka sera halloumi
  • czerwona cebula pokrojona w piórka (opcjonalnie)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju z Czosnku chilli w oleju OLE!
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon oraz musztardy francuskiej
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ilość wedle preferencji)
  • sól, pieprz

Sos przygotowujemy na kilka godzin przed. Wszystkie składniki mieszamy w małym naczyniu i odstawiamy „do przegryzienia“ do lodówki.  Buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki (jak na carpaccio). Ser kroimy na grubsze plastry. Ser smażymy na suchej patelni teflonowej, aż zarumieni się z obydwu stron.  Na talerzu rozkładamy sałatę z rukolą, buraki, cebulę, czosnek oraz ser. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca. Polewamy sosem tuż przed podaniem.