Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 45 minut

Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami

Składniki:

Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, oliwą, rozmarynem oraz czosnkiem (zostają w marynacie).
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 15 min).
W garnku, na rozgrzanym maśle, smażymy posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy ugotowane, odsączone ziemniaki.
Miksujemy lub ugniatamy kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (w tym momencie możemy dodać łyżkę masła – opcjonalnie).
Dodajemy starty ser (30g). Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczkę wkładamy na rozgrzany olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu. Obsmażamy z każdej strony do ścięcia i zarumienienia (ok. 4 min na każdą stronę).
Na koniec, na rozgrzaną patelnię, dodajemy większą łyżeczkę masła. Zdejmujemy z ognia i czekamy  ok. 2 minuty.
Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość posypujemy drugą porcją sera oraz pieczarkami z marchewką .
Wkładamy do piekarnika (ustawionego na funkcję grill) na ok. 180oC. Całość zapiekamy ok. 15-20 min (w zależności od tego jak chcemy przygotować mięso).