Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 50 minut

Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!

Farsz:

Soczewicę płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy startą (na małych oczkach) marchewkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Smażymy, aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Studzimy.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml bardzo ciepłej wody

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sól. W osobnym naczyniu łączymy ciepłą (wręcz gorącą) wodę z  olejem. Stopniowo wlewamy ją do mąki. Początkowo ciasto mieszamy
za pomocą szpatułki. Chwilę wyrabiamy rękoma i przekładamy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto nie może się kleić, powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowując jedną, resztę trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub obręczy formujemy koła. Na środek każdego z nich układamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partami około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię