Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Pierogi a’la ruskie z Pasteną pastą ze smażonych pieczarek

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500g mąki pszennej (typ 450 lub 550)
  • szczypta soli
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oleju

Farsz:

Posiekaną cebulę smażymy na oleju lub maśle, aż nabierze złotego koloru. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Łączymy z serem i miksujemy. Dodajemy cebulkę oraz Pastenę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość należy połączyć tak, aby nie zrobiły się grudki.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i dodajemy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie (nie za długo). Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Formujemy kulę z ciasta i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na ok 15min. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub kieliszka/szklanki wycinamy koła. Nakładamy farsz i delikatnie zlepiamy końce – możemy delikatnie zwilżyć jedną część ciasta, aby końce mogły się łatwiej połączyć. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.