Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 45 minut

Pieczone warzywa z cebulką marynowaną srebrną OLE!

Składniki:

  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 6 marchewek
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże bataty
  • pęczek ugotowanych szparagów
  • główka czosnku
  • ser Halloumi lub inny ser na grilla
  • 3 łyżki cebulki marynowanej srebrnej OLE!
  • oliwa do polania

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku oraz natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Buraczki, marchewki oraz bataty myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy na grube plastry. Główkę czosnku przekrawamy na pół.
Warzywa, wraz z liśćmi botwinki oraz kawałkami sera wkładamy do żaroodpornego naczynia (wcześniej ułożyć na nim papier do pieczenia). Obficie polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Pieczemy w 180oC przez ok. 30min do miękkości.
W tym czasie dokładnie mieszamy sos śmietanowy do warzyw. Na ok. 3 minuty przed końcem dodajemy cebulki.

Danie podajemy na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.