Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 60 minut

Pasztet z soczewicy z oliwkami z czosnkiem z ziołami w oleju OLE!

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • około 100 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku i majeranku
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwek z krojonym czosnkiem w oleju z ziołami OLE!
  • sól i czarny pieprz
  • 1 jajko
  • żurawina do podania

Kaszę opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji.
Soczewicę opłukujemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody, aż będzie miękka i cała woda się wchłonie. Co jakiś czas należy ją mieszać, aby się nie przypaliła się na dnie garnka.
W tym czasie na tarce z małymi oczkami ścieramy marchewkę oraz pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na  rozgrzanym oleju z liściem laurowym i szczyptą soli. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Wyjmujemy liście i dodajemy starte warzywa. Doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, lubczykiem, oregano oraz solą i pieprzem. Dodajemy olej i jajko. Na sam koniec dorzucamy pietruszkę. Miksujemy blenderem.
Do gotowej masy dodajemy oliwki z czosnkiem (część oliwek można pokroić). Masę przekładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 40 – 45 min w 180 stopniach, aż do uzyskania rumianego koloru z wierzchu. Zostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia.