Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 45 minut

Papryki zapiekane z kaszą bulgur, warzywami i oliwkami nadziewanymi pastą paprykową OLE!

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki gęstej, tłustej śmietany (ok.30%)
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1/3 słoiczka oliwek nadziewanych pastą paprykową OLE!
  • szczypiorek do posypania na wierzch (można zastąpić pietruszką)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • listki tymianku

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Papryki dzielimy na dwie części i ostrożnie wycinamy gniazda. Cebule siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, na małych oczkach. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebule podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy startą marchewkę. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty parmezan. Doprawiamy do smaku. Mieszamy i dodajemy oliwki. Masę przekładamy do papryk.
Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy po 2/3 plasterka na każdą połówkę papryki, wypełnioną farszem. Na wierzch układamy gałązki tymianku i polewamy oliwą.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min (kontrolujemy, aby ser nie był za bardzo spieczony).