Ilość porcji: 06 Czas przygotowania: 35 minut

Orientalna pieczona dynia z Czosnkiem włoskim w oleju OLE!

Składniki:

  • dynia średniej wielkości,
  • 1/3 słoika Czosnku włoskiego w oleju OLE!,
  • duża łyżeczka curry,
  • łyżka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka miodu,
  • gałązka rozmarynu,
  • mały kawałek imbiru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • cebula,
  • oliwa.

Dynię obieramy i kroimy na kawałki. W dzbanuszku lub małej misce łączymy przyprawy, miód, oliwę, czosnek i starty imbir. Zalewamy oliwą. Mieszamy wszystko i za pomocą pędzelka nakładamy na kawałki dyni, ułożone na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek włoskim w oleju OLE! wraz z pokrojoną cebulą układamy obok dyń. Posypujemy rozmarynem. Obficie solimy, pieprzymy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C na ok. 20 min.

Pieczoną dynię wraz z Czosnkiem włoskim w oleju OLE! i cebulą podajemy jako dodatek do dania głównego. Polewamy  oliwą i podajemy na ciepło.