Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 150 minut

Mini pizze z Pasteną, pieczarkami i rukolą

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej + 150ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży instant
  • szczypta cukru
  • 20 ml oliwy
  • szczypta soli

Dodatki:

Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie (ciasto powinno „wylewać się z miseczki“) łączymy je z  resztą mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy rękami dolewając powoli oliwę. Wyrabiamy ok.10 min. Ponownie odstawiamy – na min. godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy za pomocą rożnych domowych przedmiotów większe kółka (wychodzi ok 6-8 pizzerinek). Przekładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie środek każdego kółka rozsmarowujemy pasattą oraz Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE!.
Nakładamy pokrojone pieczarki, ulubioną szynkę i mozzarellę. Zapiekamy ok. 20 min. w 210oC.