Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Makaron z grzybami i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słoneczkiem OLE!

Składniki:

  • 1 łyżka masła oraz łyżeczka oleju z Suszonych pomidorów OLE!
  • Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słoneczkiem OLE! (ilość wedle uznania)
  • 2 garści ulubionych grzybów suszonych (wcześniej namaczamy je przez min. 3h)
    – możemy użyć także grzyby świeże lub mrożone. Najlepiej borowiki lub podgrzybki.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżej pietruszki
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • garść świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 200g makaronu typu penne lub tagliatelle

Suszone grzyby namaczamy najlepiej przez noc (wody z namaczania nie wylewamy, przyda się na etapie podsmażania). Świeże grzyby dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast mrożone grzyby przelewamy ciepłą wodą, aby się rozmroziły. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby kroimy w plasterki lub paski (w przypadku suszonych). Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem z suszonych pomidorów OLE! i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy pokrojoną cebulę.

Dodajemy grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez kilka minut (ok.5-6min).
W przypadku suszonych grzybów, podlewamy je kilka razy (małą ilością) wodą z namaczania. Dodajemy Suszone pomidory w paskach w oleju ziołami ze słoneczkiem OLE! oraz  śmietanę i zagotowujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy pieprzem i ziołami.