Ilość porcji: 03 Czas przygotowania: 60 minut

Łosoś w sosie jogurtowym z Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:   

Filet myjemy i kroimy na mniejsze części (najczęściej z średniej wielkości fileta są 3 – 4 porcje). Suszymy za pomocą ręcznika. Na każdą część nakładamy rozgniecione ząbki czosnku. Posypujemy ziołami, pieprzem (sól jest zbędna, gdyż mamy sos sojowy) i polewamy kilkoma kropelkami sosu sojowego. Odstawiamy (najlepiej na całą noc).

Jogurt łączymy w miseczce z ząbkiem czosnku, bazylią, ulubionymi ziołami i kilkoma Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE! (ilość według uznania, najczęściej  ok. 4 pomidory). Miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy.

Rybę nakładamy na rozgrzany olej z Suszonych pomidorów OLE!. Zmniejszamy ogień na średni, chwilę czekamy, po czym przykrywamy pokrywką i jeszcze bardziej zmniejszamy ogień. Co chwilę sprawdzamy łososia w środku. Musi być  lekko ścięty. Nie doprowadzamy, aby był całkowicie różowy. Odstawiamy na ok. 5 minut z palnika, aby filet doszedł. W tym czasie na talerz nakładamy jogurtowy sos z Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami OLE!. Na sos układamy rybę i skrapiamy cytryną. Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.