Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 20 minut

Kurczak z kalafiorowym puree z kaparami w oleju OLE!

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione zioła posiekane do marynaty
  • 1 główka kalafiora
  • 1 cebula
  • 6 łyżek serka śmietankowego
  • 50 g startego sera typu cheddar
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki kaparów w oleju OLE!

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • kiełki buraka
  • ziemniaki opiekane

Mięso kroimy na mniejsze części i łączymy z olejem, czosnkiem oraz przyprawami.

Cebulę kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy go w osolonej wodzie, aż będzie al dente (gotujemy ok 7minut). Miksujemy z cebulą, serkiem, startym serem, czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy łyżeczkę oleju ze słoiczka z kaparami. Odstawiamy.
Mięso smażymy do zarumienienia wraz z sosem z marynaty.

Na talerzu układamy kiełki, mięso oraz obok puree, do którego dodajemy kapary w oleju OLE!.