Ilość porcji: 02 Czas przygotowania: 30 minut

Gnocchi z zielonym pesto i suszonymi pomidorami w paskach

Gnocchi:

  • 1kg ziemniaki
  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Pesto:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (jeśli mamy czas, możemy je upiec). Jeszcze ciepłe, obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków. W masie robimy dołek. Wlewamy do niego roztrzepane jajko. Dodajemy sól i pieprz. Posypujemy mąką i energicznie wyrabiamy kulę. Jeśli masa za będzie kleiła się do rąk podpsypujemy mąką. Masę dzielimy na małe części, z których formujemy wałeczki. Ostrym nożem kroimy na kawałeczki. Możemy je zostawić w takiej formie lub formować kuleczki i lekko rozpłaszczać. W każdej kluseczce robimy wgłębienie za pomocą widelca. Gotujemy partiami w osolonej wodzie.

Pesto

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z gnocchi.