Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 20 minut

Falafele z Pasteną pastą z czarnych oliwek

Składniki:

  • 400g suchej ciecierzycy (będzie moczona przez noc w wodzie)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, sody oczyszczonej, kuminu, kolendry, przyprawy 7 smaków
  • olej do smażenia
  • 1 duża łyżka Pasteny pasty z czarnych oliwek OLE!
  • garść pietruszki/kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę namaczamy w wodzie przez całą noc. Odsączamy, opłukujemy.
Blendujemy z czosnkiem, posiekaną cebulką i Pasteną. Dodajemy zioła i przyprawy.
Chwilę blendujemy całość. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki.

Smażymy na oleju, na głębokim tłuszczu, aby były chrupiące, a w środku miękkie. Podajemy na ciepło z hummusem.