Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 75 minut

Chleb bez mąki z czarnymi krojonymi oliwkami OLE!

Składniki:

  • 200 g otrębów owsianych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 80 g ziaren dyni
  • 80 g siemienia lnianego (w ziarenkach)
  • 4-5 jajek ( w zależności od ich wielkości)
  • 50 g orzechów laskowych (drobno posiekanych)
  • ok. 150-200 ml maślanki
  • 1/3 słoiczka czarnych krojonych oliwek OLE!
  • sól, pieprz do smaku (ok. 2 łyżeczki soli, żeby nadać wyrazistego smaku)
  • łyżka ziół prowansalskich (możemy zastąpić je innymi ziołami, jakie lubimy)
  • 2 łyżki płatków owsianych

Wszystkie składniki mieszamy.
Na końcu dodajemy maślankę w takiej ilości, aby ciasto nie było za rzadkie (musi przypominać bardziej ciasto na muffinki). Jeśli jest za rzadkie dodajmy więcej płatków owsianych.
Pieczemy w keksówce Termisil w 180oC ok.1 godziny – musi być brązowy i twardy na wierzchu („gotowość” sprawdzamy patyczkiem).
Można zrobić podobną wersję chleba z innymi dodatkami np. żurawiną czy miodem.

Chlebek pysznie smakuje również w formie grzanek!