Pastena pasta z suszonych pomidorów OLE!

Pastena pasta z suszonych pomidorów OLE!

Pastena
pasta z suszonych pomidorów OLE!

Wersja klasyczna, bez dodatków. W paście dominuje smak suszonych pomidorów z delikatnym aromatem ziół. Doskonale nadaje się do łączenia z innymi wyraźnymi smakami i zachęca do bycia kreatywnym podczas gotowania.

Zastosowanie:

Pastena może być wykorzystywana zarówno przy daniach na ciepło jak i na zimno. Idealna do smarowania pieczywa – z chrupiącą bagietką stworzy niebanalną przekąskę na każdą okazję. Świetnie nadaje się również jako wykończenie kanapek z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się w postaci nadzienia do tartaletek, bułeczek, ciasta francuskiego, naleśników czy jajek. Dodana do mięs, makaronów czy zup wzbogaci ich smak i doda niepowtarzalnego aromatu.


pojemność: 250ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Drożdżowe warkocze z Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE!


Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodajemy 50 ml ciepłej wody i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą i stopniowo wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę ciepłej wody i oliwę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (wyrabiam za pomocą haka). Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (najczęściej ciasto pozostawiam blisko otwartego piekarnika lub na grzejniku).
Po wyrośnięciu ciasta formujemy 4 kulki o wielkości mandarynki. Pojedynczą kulkę dzielimy na 3 kawałki i rolujemy. Z trzech powstałych pasków zaplatamy warkocz i rozsmarowujemy pastę z suszonych pomidorów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 240 stopniach C przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło z masłem.