Oliwki zielone krojone

Oliwki zielone krojone

Oliwki
zielone krojone

Oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, gdzie są szeroko wykorzystywane jako produkt kulinarny. Cenione są nie tylko za piękny zapach i niepowtarzalne walory smakowe, ale również za duże wartości odżywcze. Oferta OLE! jest bardzo bogata w ten pełen słońca i aromatu przysmak. Dzięki Oliwkom zielonym krojonym OLE! przygotowanie dań z nutą śródziemnomorską nigdy nie było tak proste. Te zielone, soczyste przekąski warzywne to prawdziwy smak Andaluzji zamknięty w słoiczku, w dodatku przygotowany w wygodnej formie cienkich plasterków. To doskonała inspiracja kulinarna.
 

Zastosowanie

Oliwki w Polsce są coraz bardziej popularne, wykorzystywane są nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale wzbogacają także coraz częściej rodzime potrawy. Powoli stają się obowiązkowym składnikiem w naszej kuchni. Z Oliwkami zielonymi krojonymi OLE! wystarczy otworzyć słoiczek i jego zawartość dodać do naszych ulubionych sałatek, past, czy mięs. Oliwki pokrojone są w idealne plasterki, dzięki czemu szybko przygotujemy nasze ulubione dania, a także przekąski na imprezę. Słoiczek krojonych oliwek to porcja w sam raz na sałatkę. Pokrojone oliwki świetnie nadają się również do przygotowania zupy oliwkowej lub pysznego sosu na bazie oliwek. Kiedy oprócz kreatywności liczy się czas - sięgnij po Oliwki zielone krojone OLE!

Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem oliwek OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Pizza


Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i trochę oregano. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/4 łyżeczki cukru i łyżkę oleju. Rozczyn wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, dodając w razie potrzeby trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia. Wstawiamy na chwilę do piekarnika, aż się zrumieni. Można taż kupić gotowy spód do pizzy, ale samodzielnie zrobiony ze świeżych drożdży będzie dużo smaczniejszy. Obrana i pokrojona w plasterki cebuję podsmażamy na maśle. Gdy zmięknie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Razem dusimy aż pieczarki zmiekną. Podpieczony spód do pizzy smarujemy przecierem pomidorowym lub ketchupem. Wykładamy cebulę z pieczarkami, pokrojoną szynkę, Oliwki zielone krojone OLE! oraz Kapary OLE!. Posypujemy świeżym lub suszonym oregano, albo przyprawą do pizzy. Na wierzch układamu ser starty na tarce o dużych otworach lub pokrojony w plasterki.

Tosty z oliwkami


Bazylie drobno posiekaj. Polej ją oliwą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zarumień tosty w tosterze. Odetnij skórki. Na jednej połowie połóż plasterki koziego sera, na drugiej plastry sera pleśniowego. Z pomidorów wykrój szypułki i pokrój na plasterki. Zapiecz tosty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pod grillem. Wyjmij je, kiedy ser się rozpuści. Ułóż pomidory i oliwki na serze i polej sosem bazyliowym.