Oliwki czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki
czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, gdzie są szeroko wykorzystywane jako produkt kulinarny. Cenione są nie tylko za piękny zapach i niepowtarzalne walory smakowe, ale również za duże wartości odżywcze. Oferta OLE! jest bardzo bogata w ten pełen słońca i aromatu przysmak. Dzięki Oliwkom czarnym krojonym OLE! przygotowanie dań z nutą śródziemnomorską nigdy nie było tak proste. Oliwki czarne są w smaku jeszcze bardziej wytrwane niż oliwki zielone, dlatego znajdują uznanie u prawdziwych smakoszy śródziemnomorskich przysmaków. Oliwki czarne to prawdziwy smak Andaluzji zamknięty w słoiczku, przygotowany w wygodnej formie cienkich plasterków. To doskonała inspiracja kulinarna.
 

Zastosowanie

Oliwki w Polsce są coraz bardziej popularne, wykorzystywane są nie tylko do dań kuchni śródziemnomorskiej, ale wzbogacają także coraz częściej nasze rodzime potrawy. Z Oliwkami czarnymi krojonymi OLE! wystarczy otworzyć słoiczek i jego zawartość dodać do naszych ulubionych sałatek, past, czy mięs. Oliwki pokrojone są w idealne plasterki, dzięki czemu szybko przygotujemy nasze ulubione dania, a także przekąski na imprezę. Czarne oliwki doskonale komponuję się z rybami. Tagliatelle z tuńczykiem i czarnymi oliwkami to szybki i pyszny przepis na pastę - krojone oliwki nadają się idealnie to tego dania. Słoiczek krojonych oliwek to także porcja w sam raz na sałatkę, nie tylko grecką. Pokrojone oliwki świetnie nadają się również do przygotowania przekąski
na zimno rodem z Prowansji – tapadene. Tapadene to pasta, w skład której wchodzą, oprócz czarnych oliwek, kapary i czosnek. Taka pasta doskonale będzie smakować z chrupiącą bagietką, a jeśli dodamy jeszcze suszone pomidory, to już będzie poezja smaku. Kiedy oprócz kreatywności liczy się czas, sięgnij po Oliwki czarne krojone OLE!
Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem oliwek OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Ziemniaczki z oliwkami i kiełbasą


Ziemniaki obieramy i przekrajamy wzdłóż na pół. Wydrążamy. Kiełbaski kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Pokrojone pomidory wraz z Oliwkami czarnymi krojonymi OLE! mieszamy z kiełbaskami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki, posypujemy startymi wiórkami masła, zalewamy rosołem i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!

Zapiekanka z ziemniakami, dorszem i oliwkami


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie z dodatkiem 20 g masła zrobić puree. Dorsza ugotować w wodzie z dodatkiem nieobranego ząbka czosnku. W dużej misce połączyć puree z rozdrobnioną rybą oraz ugotowanym, obranym i roztartym czosnkiem. Dodajemy Oliwki czarne krojone OLE!, oliwę z oliwek, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Posypujemy tartą bułką i kładziemy kawałki masła. Zapiekamy w 220 stopniach około 25 minut. Podajemy na ciepło.