Czosnek egzotyczny w oleju

Czosnek egzotyczny w oleju

Czosnek
egzotyczny w oleju

Czosnek egzotyczny w oleju

Jeżeli nie wyobrażasz sobie swojej kuchni i przygotowywanych w niej dań bez czosnku, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - rodzina czosnków OLE! mieni się smakami i kolorami. Smak czosnku jest nam wszystkim doskonale znany i lubiany, jednak jeśli mamy ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa, proponujemy czosnek w egzotycznej wersji. Czosnek egzotyczny w oleju przyciąga złocistym wyglądem, po otwarciu słoiczka uwalnia się aromat orientalnych przypraw, no i wreszcie zaskakujący smak. Te właściwości czosnek egzotyczny zawdzięcza znanej od tysięcy lat przyprawie pochodzącej z Indii – curry. Jest to jedna z bardziej aromatycznych przypraw na świecie, w skład której wchodzą: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Te dwa pełne smaku składniki: czosnek i curry zalane olejem tworzą wyjątkowy przysmak warzywny, który inspiruje do kulinarnych poszukiwań.
 

Zastosowanie

Czosnek egzotyczny w oleju OLE! doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz ryżu i wszelakich sosów. Jeśli chcemy postawić nie tylko na wyśmienity smak, ale także na kuszący wygląd naszych dań i przekąsek to wybierzmy czosnek egzotyczny, który swoim złocistym kolorem sprawi, że nasze przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno, sałatki i inne dania będą mienić się kolorami słońca. Chrupiące ząbki czosnku OLE! bardzo dobrze smakują również jako gotowe przekąski, wystarczy przełożyć zawartość słoiczka do miseczki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Nie zapomnij użyć aromatycznego oleju ze słoiczka. Jak wykorzystać go kreatywnie sprawdź tutaj.

Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem Czosnku egzotycznego w oleju OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Orientalna sałatka z pęczakiem, pieczoną dynią, kurczakiem curry i czosnkiem egzotycznym OLE!


Kilka godzin przed przyrządzaniem sałatki lub najlepiej na noc przed, przygotowujemy kurczaka. Myjemy go i kroimy na paski. Posypujemy przyprawami, dodajemy posiekany czosnek oraz sos sojowy. Całość zalewamy olejem i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
Dynię kroimy na małe kawałki lub jeśli mamy mrożonki- wyjmujemy z opakowania i na chwilę odstawiamy do rozmrożenia. Wykładamy na papier do pieczenia, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i pieczemy ok.15 min w 170 0C lub jeśli mamy surową dynię pieczemy ok. 20 – 30 min w 200 0C.
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ciecierzycę odsączamy.
Kurczaka smażymy z obu stron na oleju użytym do marynaty. Mięso musi być lekko chrupiące, miękkie w środku i nie suche (nie trzymamy go za długo na ogniu). Czosnek egzotyczny OLE! kroimy na plasterki.
Wszystkie składniki łączymy. Polewamy oliwą, solimy, pieprzymy . Przed podaniem dodajemy posiekaną pietruszkę. Dekorujemy kilkoma kawałkami mięsa i plasterkami czosnku OLE!.
 

Pyszna jajecznica :-)


Cebulkę i boczek kroimy i podsmażamy dodajemy odcedzony czosnek i pieczarki na koniec wlewamy rozmącone i doprawiane jajko i mieszamy.