Czosnek egzotyczny w oleju

Czosnek egzotyczny w oleju

Czosnek
egzotyczny w oleju

Czosnek egzotyczny w oleju

Jeżeli nie wyobrażasz sobie swojej kuchni i przygotowywanych w niej dań bez czosnku, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - rodzina czosnków OLE! mieni się smakami i kolorami. Smak czosnku jest nam wszystkim doskonale znany i lubiany, jednak jeśli mamy ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa, proponujemy czosnek w egzotycznej wersji. Czosnek egzotyczny w oleju przyciąga złocistym wyglądem, po otwarciu słoiczka uwalnia się aromat orientalnych przypraw, no i wreszcie zaskakujący smak. Te właściwości czosnek egzotyczny zawdzięcza znanej od tysięcy lat przyprawie pochodzącej z Indii – curry. Jest to jedna z bardziej aromatycznych przypraw na świecie, w skład której wchodzą: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól. Te dwa pełne smaku składniki: czosnek i curry zalane olejem tworzą wyjątkowy przysmak warzywny, który inspiruje do kulinarnych poszukiwań.
 

Zastosowanie

Czosnek egzotyczny w oleju OLE! doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz ryżu i wszelakich sosów. Jeśli chcemy postawić nie tylko na wyśmienity smak, ale także na kuszący wygląd naszych dań i przekąsek to wybierzmy czosnek egzotyczny, który swoim złocistym kolorem sprawi, że nasze przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno, sałatki i inne dania będą mienić się kolorami słońca. Chrupiące ząbki czosnku OLE! bardzo dobrze smakują również jako gotowe przekąski, wystarczy przełożyć zawartość słoiczka do miseczki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Nie zapomnij użyć aromatycznego oleju ze słoiczka. Jak wykorzystać go kreatywnie sprawdź tutaj.

Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem Czosnku egzotycznego w oleju OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

grillowane warzywa na sałacie


Gdyż danie było pełną improwizacją z tego, co znalazłam w kuchni a czasu niestety nie znalazłam :0), warzywa przygotowałam na patelni do grillowania z niewielką ilością oliwy. Jesli dysponujesz większą ilością czasu, można je ugrillowac w sposób tradycyjny. Plastry cukinii z obydwu stron, następnie papryka, pomidory suszone i cebulka oraz całe ząbki czosnku grillujemy, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy curry, bazylią i innymi ulubionymi przyprawami. Niewiele, gdyż warto zacować chrupkość i smak grillowanych warzyw. Kulę mozarelli kroimy na plastry i kładziemy na górze. Najlepiej, gdy naczynie ma większą średnicę. Nie musi być koniecznie wysokie. Całość wkładamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Na krótko, tylko, żeby ser się smakowicie rozpłynął. Całość układamy na poszarpanej sałacie i posypujemy dużą ilością kiełków. Genialne, proste i przepyszne danie! W sam raz na taki dzień jak dziś, gdy czuć budzącą się wiosnę.

Pyszna jajecznica :-)


Cebulkę i boczek kroimy i podsmażamy dodajemy odcedzony czosnek i pieczarki na koniec wlewamy rozmącone i doprawiane jajko i mieszamy.