Czosnek chilli w oleju

Czosnek chilli w oleju

Czosnek
chilli w oleju

Czosnek chilli w oleju

Jeżeli nie wyobrażasz sobie swojej kuchni i przygotowywanych w niej dań bez czosnku, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - rodzina czosnków OLE! mieni się smakami i kolorami. Wszystkim, którzy lubią kuchnię pełną temperamentu polecamy Czosnek chilli w oleju OLE! - chrupiące, białe ząbki czosnku, mocno doprawione starannie dobraną mieszanką przypraw, w której dominuje ogniste chilli. Chilli od dawna uznawane jest za znakomity afrodyzjak, czosnek również. Takie połączenie musi burzyć krew w żyłach i rozpalać nasze podniebienia. Wyrazisty smak, wyrazisty kolor – taki jest właśnie czosnek chilli OLE!
 

Zastosowanie

Czosnek chilli w oleju OLE! będzie idealnym dodatkiem do dań kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, chińskiej i węgierskiej, czyli w każdej kuchni z temperamentem. Nasze przepisy na przekąski i ulubione przepisy na sałatki wzbogacone tym ognistym przysmakiem nabiorą nowego, wyrazistego smaku. Możemy zaostrzyć smak pieczonej wołowiny dodając pikantne ząbki czosnku chilli. Również przekąski
na zimno będą rozpalać nasze zmysły, jeśli wykorzystamy czosnek na przykład do koreczków, kanapek, serów i wędlin. Przepisy na przekąski z czosnkami OLE! same przychodzą do głowy. Chrupiące ząbki czosnku OLE! bardzo dobrze smakują również jako gotowe przekąski, wystarczy przełożyć zawartość słoiczka do miseczki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Nie zapomnij użyć aromatycznego oleju ze słoiczka. Jak wykorzystać go kreatywnie sprawdź tutaj.

Wypróbuj oryginalne przepisy na przekąski (przekąski
na ciepło, przekąski
na zimno) oraz przepisy na sałatki. Stwórz niezapomniane przystawki na imprezę z wykorzystaniem Czosnku chilli w oleju OLE!
 


pojemność: 212ml

tabela logistyczna »
Klub Konsumenta

Szybki przepis na pyszny obiad

Pikantne ptysie


Ciekawe połączenie składników powoduje, że goście chętnie sięgają po taką przekąskę. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Serek łososiowy mieszamy z pieprzem cayenne i sześcioma posiekanymi ząbkami czosnku chilli z oleju. Ostudzone ptysie nadziewamy powstałym serkiem. Smacznego :)

grillowane warzywa na sałacie


Gdyż danie było pełną improwizacją z tego, co znalazłam w kuchni a czasu niestety nie znalazłam :0), warzywa przygotowałam na patelni do grillowania z niewielką ilością oliwy. Jesli dysponujesz większą ilością czasu, można je ugrillowac w sposób tradycyjny. Plastry cukinii z obydwu stron, następnie papryka, pomidory suszone i cebulka oraz całe ząbki czosnku grillujemy, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy curry, bazylią i innymi ulubionymi przyprawami. Niewiele, gdyż warto zacować chrupkość i smak grillowanych warzyw. Kulę mozarelli kroimy na plastry i kładziemy na górze. Najlepiej, gdy naczynie ma większą średnicę. Nie musi być koniecznie wysokie. Całość wkładamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Na krótko, tylko, żeby ser się smakowicie rozpłynął. Całość układamy na poszarpanej sałacie i posypujemy dużą ilością kiełków. Genialne, proste i przepyszne danie! W sam raz na taki dzień jak dziś, gdy czuć budzącą się wiosnę.