Tradycja wielkanocnego stołu

Gole z OLE!
  • Tradycja wielkanocnego stołu

    Wielkanoc pełni w tradycji rzymskokatolickiej niebagatelną rolę. Wraz z Bożym Narodzeniem jest najważniejszym świętem w roku. Jednak nie nad wyższością jednych świąt nad drugimi będzie mowa. Dziś o kulinarnym aspekcie Świąt Wielkanocnych. Stół wielkanocny stanowi centralny punkt naszego domu. To przy nim spędzamy najwięcej czasu z rodziną i bliskimi. Niech nasz stół świąteczny zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

    Wskazówki, jak udekorować wielkanocny stół i parę innych ciekawych pomysłów na niezapomniane święta, znajdziecie pod tym linkiem

    W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Ogromną zaletą tego święta jest to, że na stole może pojawić się właściwie wszystko, na co mamy ochotę. Po oczyszczającym okresie Wielkiego Postu, nadchodzi czas na ucztę. Wielkanoc zaczynamy tradycyjnie od śniadania. Dzielimy się święconką, składając sobie nawzajem życzenia. Wybór potraw do święcenia nie jest przypadkowy. W koszyczku powinny się znaleźć:

    - jajka, które są symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią - chleb, który jest podstawowym pokarmem niezbędnym do życia, symbolizuje Ciało Chrystusa, dobrobyt i pomyślność - sól - ma ona moc odstraszania wszelkiego zła, symbolizuje oczyszczenie i prawdę - wędlina, która ma zapewnić zdrowie i płodność - ser jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody. - chrzan to symbol krzepy i siły fizycznej - ciasto ukazywało doskonałość i umiejętności gospodyni domowej. Nie wypadało święcić nie udanego ciasta, gdyż kompromitowało to całe gospodarstwo

    Po śniadaniu, które często zmienia się w obiad, przystępuje się do jedzenia różnych smakołyków. Tradycyjnie, na naszych stołach znajdują się: barszcz biały lub żurek z jajkiem i białą kiełbasą, jajka oraz zimne mięsa: pasztety, rolady, schab faszerowany, mięso w galarecie, drób oraz wszelkie wędliny i kiełbasa - często domowego wyrobu.

    Wśród słodkości triumfy święcą tradycyjnie mazurki, baby, kołacze oraz pascha- deser z zastygniętego, lekkiego serka, najczęściej z bakaliami.

    Podczas Wielkanocy pamiętajmy także o przekąskach. W ofercie OLE! znajduje się bogaty wachlarz produktów idealnych na święta - Marynowane pieczarki, czosnek, buraczki, ogórki konserwowe. Te warzywne przysmaki zawsze znajdą swoich amatorów. I to nie tylko, jako dodatek do sałatek i dań.

    Z jajkami i mięsiwem świetnie komponuje się chrzan. Dla amatorów łagodniejszego smaku polecamy szybki, prosty i pyszny sos chrzanowy: 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka OLE! mieszamy z 2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli i cukru, mieszamy i podajemy.

    Dzięki OLE! czas przygotowań minie nam szybciej i przyjemniej, przy zachowaniu najlepszego smaku i jakości. Więcej przepisów na wielkanocne przekąski z OLE! znajdziecie tutaj. (link do Wielkanoc z OLE!)

    Niezależnie od tego ile czasu spędzimy w kuchni na przygotowaniach najważniejsze, żeby nasze potrawy wielkanocne były zrobione z sercem, a na pewno wszystkim będą smakować, gdy zasiądziemy wspólnie do wielkanocnego stołu.