Smaczna Wielkanoc z OLE!

Gole z OLE!

Nasze domy lśnią czystością, dzieci malują pisanki, w wazonach pysznią się żonkile, tulipany i oczywiście bazie, a powietrze pachnie wiosną. Wielkanoc tuż, tuż, najwyższy czas wziąć się za kulinarne przygotowania. Co w tym roku będzie królować na wielkanocnej liście przebojów? Na pewno będzie moc jajek , drożdżowe baby, biały barszcz i kiełbasa, sałatka warzywna i oczywiście pieczyste. Klasyka zawsze jest smaczna i modna!

Ale może w tym roku warto lekko zmienić oblicze wielkanocnego stołu? Połączenie tradycji z nowoczesnością może być bardzo udane. Wraz z kucharzem OLE! Marcinem podpowiadamy jak to zrobić!

  • Roladki z kurczaka z nadzieniem pomidorowo-kaparowym

    Składniki:

    • Pierś kurczaka 400 g
    • Pomidory suszony z kaparami w oleju z ziołami OLE!
    • Sól
    • Pieprz
    • Ostra papryka

    Sposób przygotowania:

    Umytą pierś kurczaka kroimy w poprzek, następnie rozbijamy do grubości 1 cm. Mięso przyprawiamy solą , pieprzem oraz ostrą papryką z jednej i drugiej strony. Układamy pomidory z kaparami . Całość rolujemy. Uformowane roladki, zawijamy w folię aluminiową tworząc „cukierki”. Tak przygotowane roladki układamy na blasze lekko skropionej olejem z pomidorów. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180°C na 20-30 min. Upieczone roladki rozwijamy z folii i kroimy na krążki o grubości ok 1,5 cm. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    więcej » « powrót
  • Śledź w towarzystwie cebulki marynowanej

    Składniki:

    • 3 płaty śledziowe ok 300 g
    • Słoik cebulki marynowanej srebrnej OLE!
    • 2 czerwone papryki konserwowe OLE! PRIMO
    • Sałata lodowa
    • Cytryna
    • Szczypiorek
    • 40 ml oliwy z oliwek extra virgine
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania:

    Do 40 ml oliwy dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, sól oraz pieprz. Sałatę drzemy na kawałki i polewamy dresingiem. Dodajemy odsolone i pokrojone w paski płaty śledziowe oraz paprykę pokrojoną w paski. Następnie dodajemy cebulkę. Całość mieszamy, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy lekko schłodzone.

    więcej » « powrót
    Strzelaj gole z OLE!
  • Schab faszerowany śliwką , gruszką i papryką

    Składniki:

    • Słoik Papryki konserwowej OLE! PRIMO
    • 1 kg schabu
    • Opakowanie suszonych śliwek i gruszkek
    • Bułka tarta
    • 2 jajka
    • Smalec
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania:

    Schaby rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone owoce moczymy w mleku przez 30 minut. Nasiąknięte owoce oraz paprykę kładziemy na połówce schabu. Schab składamy na pół, rozbijamy tłuczkiem brzegi, obtaczamy na zmianę w jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu.

    więcej » « powrót
    Kucharz OLE! poleca
  • Schab faszerowany śliwką , gruszką i papryką

    Składniki:

    • Słoik Papryki konserwowej OLE! PRIMO
    • 1 kg schabu
    • Opakowanie suszonych śliwek i gruszkek
    • Bułka tarta
    • 2 jajka
    • Smalec
    • Sól
    • Pieprz

    Sposób przygotowania:

    Seler, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Szynkę oraz paprykę kroimy w kosteczkę 1x1 cm. Całość mieszamy z dodatkiem majonezu i musztardy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy świeżą zieloną pietruszką.

    więcej » « powrót
    Kucharz OLE! poleca