Zawinięta cukinia pod beszamelem

Nazwa przepisu

Zawinięta cukinia pod beszamelem

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » Cukinia 1 szt.
  • » Suszone pomidory z kaparami ok 100g OLE
  • » Boczek plastry
  • » 1 szklanka mleka
  • » 1/4 kostki masła
  • » 2 łyżki mąki
  • » 1 łyżka soku z cytryny
  • » Sól , pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Sos beszamelowy: Roztapiamy masło , w rondelku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszamy, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

Cukinię pokroić w „łódeczki” o dł. ok. 6 cm Wyciąć gniazdo nasienne. Ułożyć pomidora z kilkoma kaparami, zawinąć w plasterek boczku. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temp. 180°C i piec ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia polewamy sosem beszamelowym.

Porcja dla (ilość osób): 2
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Kucharz OLE!
Data dodania: 2013-10-09 22:41:00

drukuj Wersja do druku