Wieprzowina orientalna z cebulkami marynowanymi OLE!

Nazwa przepisu

Wieprzowina orientalna z cebulkami marynowanymi OLE!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 40 dag chudej wieprzowiny bez kości
  • » puszka ananasa
  • » 2 cebule
  • » słoik marynowanych cebulek złotych lub srebrnych OLE!
  • » 2 winne jabłka
  • » 2 banany
  • » 2-3 ziemniaki
  • » 2 pomidory
  • » po strąku zielonej i czerwonej papryki
  • » pół szklanki bulionu
  • » 2 łyżki oleju
  • » łyżeczka soku z cytryny
  • » 2 łyżeczki curry
  • » ćwierć łyżeczki sproszkowanego chilii

Sposób przygotowania

Umyj mięso i osuszone pokrój w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski, pomidory w kostkę, a obrane jabłka w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę, gotuj 3-4 min w osolonym wrzątku, osącz na sicie. W głębokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso i mieszając smaż na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, zmniejsz ogień, dodaj curry, jabłka, ziemniaki, pomidory i paprykę. Całość delikatnie wymieszaj. Wlej bulion, przykryj i duś na małym ogniu około 20 min. Osączonego ananasa pokrój w kostkę i wymieszaj z chilii. Na patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż na złoty kolor obrane i pokrojone w plasterki banany. Marynowane cebulki razem z ananasem i bananami dodaj do mięsa, delikatnie wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Podawaj z bagietką lub ryżem na sypko.

Porcja dla (ilość osób):
Czas przygotowania:

Autor przepisu:

OLE!
Data dodania: 2007-03-21 00:00:00

drukuj Wersja do druku