Tarta OLE!

Nazwa przepisu

Tarta OLE!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1 szklanka mąki
  • » 10 dag masła
  • » 1 żółtko
  • » 2 łyżki wody
  • » Nadzienie:
  • » 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • » 3 łyżki selera korzeniowego startego na tarce
  • » 3 łyżki masła
  • » 2 łyżki mąki
  • » 1/2 szklanki mleka
  • » 1/2 szklanki wywaru warzywnego - może być z kostki
  • » 2 jaja
  • » 3 łyżki startego żółtego sera
  • » szczypta curry, pieprz, sól, papryka
  • » 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • » sok z cytryny

Sposób przygotowania

Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie zrobić kulę i owinąć ją w folię aluminiową oraz włożyć do lodówki. Przygotować nadzienie. Cebulkę marynowaną złotą drobno pokroić wrzucić na patelnię, dodać seler, odsączonego tuńczyka i chwilę smażyć. Wsypać mąkę i curry. Wlać wywar z warzyw oraz mleko. Dokładnie wymieszać i smażyć około 10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać następnie ser, posiekane Kapary, sok z cytryny i przyprawy. Gdy lekko przestygnie dodać roztrzepane jajka. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie, posypać z wierzchu natką i Oliwkami zielonymi krojonymi. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem. Smacznego.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 45 minut

Autor przepisu:

Ameba
Data dodania: 2007-10-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku