Szparagi zapiekane z cheddarem

Nazwa przepisu

Szparagi zapiekane z cheddarem

Okoliczność przepisu

  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 250 g sera cheddar
  • » 2 słoiki szparagi Ole
  • » 1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej krojone Ole
  • » sok z 1/2 cytryny
  • » sól i pieprz do smaku
  • » oliwa z oliwek
  • » olej słonecznikowy

Sposób przygotowania

Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Wyjmij szparagi z słoika ostrożnie żeby się ni połamały i żeby dobrze się odsączyły (można wytrzeć ręcznikiem papierowym).Otwórz słoik z pieczarkami odsącz. W miseczce zmieszaj olej, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wrzuć pieczarki do tej mikstury i odłóż, żeby się dobrze namoczyły przygotowaną zalewą. Szparagi posmaruj oliwą z oliwek, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i chwilkę je podsmaż. Do ceramicznej foremki do zapiekania wlej na dno oliwę z oliwek. Wsyp połowę sera. W następnej warstwie połóż równolegle szparagi i posyp je resztką cheddara. Foremka wędruje do rozgrzanego piekarnika na 5-6 min., a ty w tym czasie odsącz pieczarki z marynaty i rozłóż je warstwą na talerzach. Wyciągnij szparagi z piekarnika i połóż na pieczarkach.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 45 minut

Autor przepisu:

helas
Data dodania: 2007-09-25 00:00:00

drukuj Wersja do druku