Szaszłyk z oliwkami

Nazwa przepisu

Szaszłyk z oliwkami

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie ogrodowe

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » Oliwki OLE!
  • » Sól, pieprz
  • » 300 g polędwicy cielęcej
  • » po 1 łyżce siekanej natki pietruszki, tymianku, rozmarynu
  • » 50g surowej wędzonej szynki
  • » 4 łyżki oleju
  • » 20 liści szałwii
  • » 20 plastrów cytryny
  • » 1 ząbek czosnku
  • » 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie plastry, lekko je rozbij pod folią spożywczą, dopraw solą i pieprzem. Szynkę pokroi na kawałki i rozłóż na mięsie. Listki szałwii umyj, osusz i połóż na szynce. Dłuższe boki cielęciny załóż do środka, mięso zwiń w roladki zaczynając od krótszego boku. Czosnek umyj, podrób, wymieszaj z posiekanymi ziołami, olejem i sokiem z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzej i usmaż na nim roladki, podczas smażenia skrapiaj je połowa sosu. Na patyczki nabij kolejno oliwkę, mięsną roladke, złożony w pół plaster cytryny i jeszcze jedną oliwkę. Szaszłyki podgrzej na patelni i skrop resztą sosu.

Porcja dla (ilość osób):
Czas przygotowania:

Autor przepisu:

OLE!
Data dodania: 2007-03-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku