Sushi z oliwkami :)

Nazwa przepisu

Sushi z oliwkami :)

Okoliczność przepisu

  • » Romantyczna kolacja
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 500 gram ryż,
  • » 7 łyżek ocet ryżowy,
  • » 4 łyżki cukier,
  • » 1 łyżeczka Sól
  • » matę bambusową do rolowania
  • » ostry nóż
  • » nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • » sos sojowy ciemny
  • » szczypiorek pęczek

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy szczypiorek zielony na to oliwki nadziewane i zawijamy Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

JoannaG
Data dodania: 2012-10-07 12:50:02

drukuj Wersja do druku