Słone babeczki z farszem

Nazwa przepisu

Słone babeczki z farszem

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Piknik

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 4 jajka
  • » pęczek szczypiorku
  • » 2 łyżeczki majonezu
  • » 2 lyżeczki musztardy
  • » pieprz
  • » sól
  • » 2 łyżki masła
  • » 5 łyżek mąki
  • » 1 żółtko

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności musimy upiec babeczki. Zimne masło siekamy z mąką i szczyptą soli, następnie dodajemy 1 żółtko i zagniatamy jednolite ciasto, które dość cienko wałkujemy, a następnie wkładamy do foremek na babeczki. Przed wstawieniem do piekarnika, do każdej babeczki wkładamy kilka fasolek Jaś, by ciasto nie wyroslo do góry. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180*. Z takiej porcji wychodzi około 10-15 babeczek (zależne od formek i grubości ciasta). Jajka gotujemy na twardo. Kiedy są zimne ucieramy na drobnych oczkach i przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz musztarde z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. tak przygotowaną pastę nakładamy równomiernie do upieczonych babeczek, na srodku każdej babeczki układamy po 1 ząbku czosnku włoskiego w oleju OLE :)

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

Mysiunia
Data dodania: 2012-01-31 15:11:15

drukuj Wersja do druku