Śledzie z cebulką i oliwkami

Nazwa przepisu

Śledzie z cebulką i oliwkami

Okoliczność przepisu

  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1 kg śledzi solonych, musztarda, ½ szklanki octu, 10 dag cukru, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania

Śledzie oczyść, mocz przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Z wymoczonych śledzi usuń kręgosłup i ości, posmaruj cienko musztardą, zwiń w rulon. Cebulkę marynowaną srebrną pokrój w krążki. Śledzie układaj w słoju, przekładając poszczególne ich warstwy Cebulką i Oliwkami zielonymi krojonymi. Do szklanek wody wlej ocet, dodaj cukier, liść laurowy i pieprz, całość zagotuj i ostudź. Jeżeli po sprawieniu śledzi pozostał mlecz, rozetrzyj go z niewielką ilością cukru i dodaj do przygotowanej zalewy. Zalane marynatą śledzie pozostaw w chłodnym miejscu.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

kamel
Data dodania: 2007-10-28 00:00:00

drukuj Wersja do druku