Sałatka ze śledzi

Nazwa przepisu

Sałatka ze śledzi

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Wielkanoc

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 3-4 filety z solonych śledzi, szklanka ugotowanej fasoli, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 ziemniaki ugotowane w łupinach,
  • » 15 dag ogórków kwaszonych, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 łyżki musztardy, 2-3 łyżki octu winnego, pół szklanki oliwy,
  • » sól, pieprz, cukier, 4-5 łyżek posiekanej zieleniny

Sposób przygotowania

Filety ze śledzi pokroić w drobną kostkę. W ten sam sposób pokroić: jajka na twardo, kwaszone ogórki, grzybki marynowane lub korniszony, ugotowane ziemniaki i buraki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, przesypując lekko solą i cukrem, skropić winnym octem. Na półmisku układać pasami składniki sałatki, jeden obok drugiego. Fasolę i ziemniaki oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki i śledzie posypać szczypiorkiem, fasolą i jajka zieloną pietruszką, buraki skropić octem i oprószyć solą z cukrem. Całość zalać sosem winegret.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 15 minut

Autor przepisu:

monika jarosińska
Data dodania: 2007-09-27 00:00:00

drukuj Wersja do druku