Sałatka trzy czosnki Ole!

Nazwa przepisu

Sałatka trzy czosnki Ole!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Lunch w pracy

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1 puszka kukurydzy
  • » 2 pomidory
  • » 5 jajek
  • » 1 cebula
  • » 1 ser feta
  • » 0,5 sztuki kapusty pekińskiej
  • » 2 piersi z kurczaka
  • » szczypta soli
  • » szczypta pieprzu kolorowego
  • » szczypta bazylii
  • » ok. 6 ząbków czosnku Ole! biały konserwowy
  • » 2 łyżki wody
  • » 100 g jogurtu naturalnego
  • » 2 łyżki majonezu
  • » 1 mały kieliszek spirytusu
  • » natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidory sparzamy a następnie kroimy na ok 8-10 kawałków. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. 4 jajka kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy ok 3/4 puszki kukurydzy, resztę zostawiamy do ozdoby. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy a następnie gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się ładnie zarumieni podlewając olejem ze słoiczków czosnku Ole!. Gotowe mięsko pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dodajemy do sałatki. Po pół słoiczka czosnku włoskiego oraz z ziołami dodajemy do sałatki krojąc w drobne plasterki. Majonez mieszamy z jogurtem oraz wodą. Doprawiamy do smaku i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek konserwowy Ole! a na koniec alkohol. Sos doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i ozdobić kukurydzą oraz pozostałym jajkiem i zieleninką. Sałatkę odkładamy na ok 2-3 godziny, by składniki się przegryzły. Smacznego !!

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

IKM
Data dodania: 2012-02-12 22:50:52

drukuj Wersja do druku