Sałatka sródziemnomorska

Nazwa przepisu

Sałatka sródziemnomorska

Okoliczność przepisu

  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » sałata lodowa lub rzymska
  • » duży pomidor
  • » żółta papryka
  • » mała cebula
  • » ząbek czosnku
  • » 4 łyżki oliwy
  • » 1 łyżka octu balsamicznego
  • » zioła prowansalskie
  • » sól
  • » 1/4 łyżeczki cukru
  • » 200 g żółtego sera
  • » ogórek

Sposób przygotowania

1. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wykroić z niej pestki, i pokroić w kostkę. Również ogórka należy pokroić w półplasterki. Oliwki zielone OLE! pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i wymieszać. Dodać kukurydzę OLE!. 2. W słoiku wymieszać energicznie oliwę z octem balsamicznym. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, cukier i zioła prowansalskie. Polać sosem sałatkę i wymieszać. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i posypać nim sałatkę. Pyszna sałatka na podwieczorek lub jako dodatek do dań obiadowych. Idealnie pasuje do grilla jak również jako samodzielne danie. Można do sałatki dodać również świeże zioła wg uznania- np. bazylię lub oregano. Smacznego!

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 15 minut

Autor przepisu:

Anuleczka
Data dodania: 2007-10-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku